top of page

Prema nekim autorima početke ovog sporta nalazimo u antičkoj Grčkoj, a daljnji razvoj u Rimu. Primjerice, na Ostrinskom jezeru u mjesecu svibnju održavane su igre u programu kojih su nastupale djevojke kao nimfe te su tijelima oblikovale geometrijske figure na vodi uz pratnju frula.

Sinkronizirano plivanje sastoji se od estetski oblikovanih i ritmičkih plivačkih pokreta, položaja, figura i sastava, koji se izvode u skladu s glazbom.

To je najmlađa disciplina sportskog plivanja koja je bila namijenjena ženama.

Preteča takvog plivanja su različite forme "figurativnog" ili "umjetničkog" plivanja koje se pojavilo potkraj 19. stoljeća. U Velikoj Britaniji održana su 1892. godine prva prvenstva u tzv. umjetničkom i figurativnom plivanju. Od 1924. do 1935. godine održavana su u Njemačkoj prvenstva u umjetničkom slaganju figura. Godine 1934. grupa plivačica izvela je na Svjetskoj izložbi u Chicagu plivački program što je ubrzo u SAD-u postalo popularno ga je AAU 1941. godine priznao kao sportsku disciplinu i propisao pravila natjecanja. Godine 1945. održana su nacionalna prvenstva u SAD-u, a 1955. godine ovaj sport ulazi u službeni program Panameričkih igara.

Kada je 1956. godine osnovana Međunarodna komisija za sinkronizirano plivanje u sastavu Međunarodne amaterske plivačke federacije (FINA), ova disciplina sportskog plivanja prodire sve više u zemlje zapadne Europe.

Početci sinkroniziranoga plivanja u svijetu

bottom of page